SCREENING AV RISK FÖR UNDERNÄRING
Barn som diagnostiserats med ADHD och som får läkemedelsbehandling har rapporterats löpa 60% högre risk för att bli underviktiga, jämfört med barn utan ADHD-diagnos.1
The Paediatric Nutrition Screening Tool (PNST)* är ett validerat verktyg för nutritionsscreening för att snabbt, enkelt och effektivt identifiera barnpatienter med risk för undernäring.2
PNST innehåller 4 frågor, och kan genomföras inom 2 minuter. PNST kan utföras av vårdpersonal tillsammans med föräldrarna, eller av föräldrarna själva.
I NICE-riktlinjerna för ADHD anges det för barn och ungdomar med läkemedelsbehandling att mätning av vikt och längd ska ske regelbundet. 3 Att rutinmässigt utföra PNST och utvärdera tillväxten genom monitorering av vikt och längd, samt beakta tidigare mat- och tillväxtproblematik, kan ge en fullgod första utvärdering av nutritionsläget för barn med ADHD och läkemedelsbehandling.
Barnet med ADHD bedöms på (1) historia med avseende på mat och tillväxt, (2) vikt och längdutveckling och (3) screening av aktuell situation med PNST. Detta är en enkel och snabb utvärdering för att upptäcka barn med ökad risk för näringsproblem eller risk för undernäring. Patienter med risk bör därefter utredas för vidare nutritionsbedömning.
Om screeningen med PNST visar att barnet behöver vidare nutritionsbedömning kan en matdagbok ligga till grund för att praktiskt stödja barnet och familjen kring måltider och dagliga rutiner. Ladda ner matdagboken här.
En dietist kan även be familjen utföra en mer detaljerad matdagbok för att kunna bedöma näringsintaget mer korrekt och därigenom lägga upp en individuell kostbehandlingsplan för barnet.
Det finns flera sätt att stödja barnet och familjen, såsom föräldrautbildning, samarbete med skolan kring måltider, remiss till en dietist eller justering av läkemedelsbehandling
Läs merNäringsdrycker är näringsmässigt optimerade för att ge ditt barn de kalorier, proteiner, vitaminer och mineraler som behövs för att stödja optimal tillväxt och utveckling.
Läs merIdag beräknas omkring 63 000 svenska barn ha ADHD. 75% av dessa barn får läkemedelsbehandling för kärnsymtomen, varav 65-75% rapporteras ha en positiv effekt av läkemedelsbehandlingen.
Läs mer*The full version of the PNST study is available through journal subscription, in which further instructions are found. Nutricia also recommends to reach out to the corresponding author Dr. Melinda White for support in clinical implementation.