Näringsdrycker - vad, varför och för vem
Näringsdrycker, också kallat kosttillägg, är produkter som används i kostbehandlingen av sjukdomsrelaterad undernäring och klassificeras som Livsmedel för speciella medicinska ändamål.
Livsmedelsverket:
Hos många människor med kronisk sjukdom och som utvecklar undernäring räcker inte ätstödjande åtgärder till för att kunna motverka försämringen. Ett viktigt komplement till maten blir då kosttillägg, som i många sådana situationer kan underlätta nutritionsbehandlingen. Syftet med kosttillägg och berikning är att de ska utgöra ett komplement till den vanliga maten när den inte räcker till för att tillfredsställa behovet av energi och näring. Effekterna av att komplettera ett bristande energi- och näringsintag med kosttillägg är väl dokumenterad(1).
Socialstyrelsen:
Socialstyrelsen har i föreskriften SOSFS 2014:10 fastslagit att vårdgivaren ska ha rutiner för att:
✔ Förebygga undernäring ✔ Upptäcka undernäring ✔ Behandla undernäring
ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics(2).
Använd näringsdrycker/kosttillägg till geriatriska patienter för att öka intaget av energi, protein och mikronäringsämnen, bibehålla eller förbättra nutritionsstatus och förbättra överlevnaden hos patienter som är undernärda eller riskerar undernäring
[X] = evidensgrad
The National Institute for Health and Care Excellence(3)
The National Institute for Health and Care Excellence(3)
I näringsrekommendationerna uppmanas försiktighet med användningen av berikade livsmedel som bara ger extra energi och/eller protein, men utan tillräckliga mängder av vitaminer och mineraler.
1. Sverige. Statens livsmedelsverk. Mat och näring för sjuka inom vård och omsorg. Uppsala: Statens livsmedelsverk; 2003:34-42.
2. Volkert D. et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics. Clin Nutr. 2006;25(2):33060.
3. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Nutrition support in adults: oral nutrition support, enteral tube feeding and parenteral nutrition (clinical guidelines 32). London, NICE. 2006.