DIETISTERNAS BÄSTA TIPS FÖR GOD FÖLJSAMHET TILL NUTRITIONSBEHANDLING

1 June 2020

DIETISTERNAS BÄSTA TIPS FÖR GOD FÖLJSAMHET TILL NUTRITIONSBEHANDLING

Nutricia har intervjuat två dietister, Johanna Calles och Camilla Hansson, som båda svarar på frågan ”Vilka är dina bästa tips för att få din patient att följa ordinerad nutritionsbehandling?”Dela

Johanna Calles

Arbetar inom kirurgi, ÖNH och neurologi på Specialistmedicinkliniken, NU-sjukvården, Trollhättan.

 

”Vilka är dina bästa tips för att få din patient att följa ordinerad nutritionsbehandling?”

Varje patient är unik med sin egen smakpreferens vad gäller mat, dryck och tolerans och då även när det gäller näringsdryck.  Viktigt som patient att ha möjlighet att kunna välja mellan flera olika sorter och smaker.

Många föredrar att näringsdrycken serveras kylskåpskall och delas upp på flera tillfällen. En del kan dock ha svårt för att dricka kalla drycker och en del trivs bäst med att dricka upp hela drycken på en gång.

Provsmak med dietist och anhörig kan vara en väg att gå då även anhörig blir mer involverad och får en ökad förståelse. Medan andra hellre vill ta med sig en påse och prova i lugn och ro i hemmet.

Min erfarenhet är att med uppmuntran, uppföljning och en ökad kunskap om varför näringsdrycken är ordinerad så ökar även motivation och följsamhet.

Camilla Hansson

Arbetar både kliniskt och med forskning på ÖNH-Kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.

 

”Vilka är dina bästa tips för att få din patient att följa ordinerad nutritionsbehandling?”

  • Tydlig och enkel information: Informera patienten vad näringsdryck är för något, hur det används och varför patienten behöver det. Jag brukar ofta översätta vad 1 näringsdryck motsvarar i vanlig mat för att göra det verkligare för patienten. Många kanske tycker att en näringsdryck mer eller mindre inte gör så stor skillnad, varför det är viktigt att de har något att förhålla sig till.
  • Lyssna på patienten: Viktigt att verkligen lyssna in patienten och se vad hen har för möjligheter och förutsättningar. Genom att göra detta kan ordinationen anpassas individuellt vilket ger bättre följsamhet, t.ex. inte bara ordinera 2 näringsdrycker per dag, utan också komma överens om hur och när de ska de intas under dagen.
  • Tydligt mål och uppföljning: Vart vill vi komma med nutritionsbehandlingen, vad ska den ge patienten? Viktigt att diskutera och komma överens om detta med patienten så att man tillsammans jobbar mot målet. För att utvärdera hur det går måste vi också följa upp patienten, vilket nog är det viktigaste vi kan göra för att få våra patienter att följa nutritionsbehandlingen. Vi ser om något behöver justeras, eller om patienten behöver motiveras och patienten känner sig sedd och delaktig, får nya råd och förstår än mer vikten av behandlingen.
  • Praktiska tips: Finns många sätt att t.ex. anpassa näringsdryckerna. Om en patient säger att hen inte gillar de kompletta näringsdryckerna finns det nästan alltid något mer att testa, exempelvis annan smak eller sort, kall eller rumstempererad, spä med vatten/ha i isbitar, blanda med annan dryck/annan mat, prova neutral istället för en med smaksättning osv. Oftast så går det att hitta ett sätt som passar patienten!

Print Page