Smakförändringar hos äldre

Smakförändringar hos äldre

När dina patienter når en viss ålder blir smakförändringar en verklighet. Mat smakar inte detsamma eftersom smaklökarna börjar minska och de som finns kvar minskar i storlek. Denna utveckling börjar mellan 40–50 års ålder och efter 60 kan det vara svårt att göra skillnad mellan söt, salt, sur och besk mat. Åldersrelaterade fysiska förändringar kan även utan sjukdom orsaka smakförändringar.1

 

10,000 smaklökar

10,000 smaklökar

Smaklökar

Smaklökar

+60 års känslighet

+60 års känslighet

Varför äldre får sämre smaksinne

  • Naturlig förlust och försämring av smaklökar.
  • Naturlig minskning av salivproduktionen (torr mun).
  • Naturlig förlust av luktsinnet vilket ytterligare försämrar smakupplevelsen.
  • Tandlossning och tandproteser ökar med åldern.
  • Medicinska tillstånd som till exempel infektioner i de övre luftvägarna.2

Konsekvenser av åldersrelaterade smakförändringar

Medan pågående forskning utforskar de faktiska anledningarna till att lukt-och smaksinnet försämras med ålder, så har man en större kännedom om den skadliga kliniska effekten av utdragen undernäring som dessa förändringar kan medföra. Ett näringsintag under minimibehovet under en längre tid kan till slut leda till undernäring.2

Näringsdryck utvecklad för smakförändringar

Att dina patienter inte skall gå ner i vikt när de är sjuka eller under återhämtning är ett känt faktum. Undernäring kan leda till sämre behandlingsresultat. Dina patienter behöver DIG för att börja med näringsdrycker, och för att fortsätta med dem så länge som behövs.

Om dina patienter lider av smakförändringar som signifikant påverkar deras dagliga näringsintag kan de vara i behov av näringsdryck. Näringsdrycker som inte bara stödjer det dagliga näringsintaget, utan även retar smaklökarna finns nu på den svenska marknaden.

Fortimel Compact Protein har ett balanserat innehåll av fett, protein och kolhydrat och är avsedd att användas som komplement till den vanliga maten för den som har svårt att få i sig tillräckligt med energi och protein. Färdig att drickas. Berikad med alla essentiella vitaminer, mineraler och spårämnen. Glutenfri och låglaktos.

Fortimel Compact Protein’s sensoriska smaker är skräddarsydda lösningar för tillgodose näringsbehovet och särskilt ett ökat behov av protein, utmaningar med att dricka stora volymer och sensoriska förändringar som många multisjuka patienter upplever.

 

Fortimel Compact Protein sensoriska egenskaper