KOST OCH NÄRING VID CANCER

VIKTFÖRLUST VID CANCER

Cancer och behandling av cancer kan sätta kroppen under enorm press, vilket innebär att näringsbehoven för patienter med cancer är  större än under normala förhållanden.

När du tappar i vikt under sjukdom förlorar du inte bara fett utan också protein från muskler. Viktförlust och förlust av muskelmassa kan ha en negativ inverkan på den funktionella nivån. Undernäring kan också påverka immunsystemet, öka risken för komplikationer och infektioner, vilket kan leda till trötthet och apati. Att upprätthålla kroppsvikt och muskelmassa är viktigt för att genomföra behandling med cellgifter, strålbehandling och kirurgiska ingrepp som planerat.

Under cancersjukdom är ofta näringsbehoven större än aptiten. Många patienter med cancer förlorar aptiten och får illamående på grund av biverkningar av behandlingen, vilket kan göra det svårt att äta tillräckligt. Det kan därför vara en bra idé att äta mat med högt näringsinnehåll av energi och särskilt protein.

Matlaging

MAT VID CANCER

Energi, även kallad kilokalorier (kcal) eller kilo joule (kJ), utgör det bränsle kroppen behöver för att fungera. Energi kommer från kolhydrater, fett och protein. Fett är det näringsämne som bidrar mest med energi och det kan därför vara bra att äta mat som innehåller hög mängd fett som smör, olja och grädde.

Protein är en viktig komponent för att bygga och underhålla muskler. När du har cancer kan du behöva upp till 50% mer protein för att upprätthålla din styrka. Protein finns särskilt i ägg, kött, fågel, fisk och mejeriprodukter som ost och yoghurt.

Om det är svårt för dig att täcka ditt behov av energi och protein genom vanlig mat, kan din läkare, dietist eller distriktssjuksköterska rekommendera dig att använda näringsdrycker.

FORTIMEL NÄRINGSDRYCKER

Näringsdrycker är energi- och proteinrika drycker som klassificeras som livsmedel för särskilda medicinska ändamål.

Näringsdrycker från Nutricia innehåller energi, protein, kolhydrater, fett och alla viktiga vitaminer och mineraler i en liten volym. De är därför ett bra alternativ som tillägg till vanlig mat, när det är svårt att täcka sitt näringsmässiga behov. Näringsdrycker kan vara till bra hjälp under perioder av sjukdom och behandlingar.

Nutricia erbjuder ett brett utbud av näringsdrycker många goda smaker. Fortimel Compact är ett näringsmässigt komplett näringsdryck, vilket innebär att den kan användas som den enda näringskälla.

Fortimel Compact Protein är en energi- och proteinrik näringsdryck för patienter med ökat proteinbehov och bör användas som ett komplement till vanlig mat. Läs mer om Fortimel här.

Din läkare, dietist eller distriktssjuksköterska kan ordinera näringsdrycker från Nutricia.

Näringsdrycker kan också köpas på apotek. Tala med läkare, dietist eller apotekspersonal om du upplever viktförlust under period av sjukdom.

Nutricia sortiment Nutricia 2020

FÖRÄNDRINGAR AV SMAK UNDER SJUKDOM OCH BEHANDLING

Cancer i sig själv, cytostatika, strålbehandling och olika receptbelagda läkemedel kan alla orsaka att maten smakar annorlunda än tidigare. Patienter med cancer kan till exempel uppleva bittra och metalliska smaker, illamående och en känsla av muntorrhet. Vissa patienter med cancer känner behov av att lägga till ytterligare kryddor till sin mat eftersom smaken upplevs mindre intensiv, medan andra kan bli hyperkänsliga för dofter och smaker.

Nutricia har utvecklat tre nya smaker av Fortimel Compact Protein tillsammans med patienter med cancer, för att passa de sensoriska förändringar som patienter upplever. Dessa är:

  1. Kylande röda bär, med mentol som ger en kylande effekt
  2. Värmande tropisk, med värmande effekt från ingefära och chilipeppar
  3. Neutral, med en mild och neutral smak.

Om du har cancer och upplever smakförändringar, och din läkare, dietist, distriktssjuksköterska eller apotekspersonal har rekommenderat näringsdrycker, kan dessa tre smaker vara ett bra alternativ.

ANHÖRIG TILL EN PATIENT MED CANCER

Miljön eller situationen kan påverka hur mycket en patient med cancer  äter. Som anhörig till en patient med cancer, kan du hjälpa till genom att hålla ett öga på vikt och näringsintag. Som anhörig är det viktigt att inte sätta onödig press på patienten, för att undvika ytterligare minska matlusten.

Det kan vara en bra idé att skapa en miljö som har en positiv inverkan på matintaget både när det gäller huvudmåltider och mellanmål oavsett om de består av mat eller näringsdrycker.

LÄS MER

Kost och näring vid sjukdom

Under period av sjukdom är ofta näringsbehovet större än aptiten. Det kan bli svårt att äta tillräckliga mängder mat, vilket kan resultera i viktförlust och minskad energi.

Läs mer

Hur kan Fortimel hjälpa dig?

Fortimel är en näringsdryck som kan vara till hjälp när ditt matintag är mindre eller inte täcker det ökade näringsbehovet som föreligger under perioder av allvarlig sjukdom eller svaghet.

Läs mer