STRONGkids - nutritionsscreening hos barn

Screening med STRONGkids kan användas som ett verktyg för att tidigt upptäcka, diagnostisera och behandla undernäring hos barn och ungdomar som vårdas på sjukhus.

Nutritionsscreening hos barn

Ett gott näringstillstånd är nödvändigt för god livskvalitet, för att förebygga sjukdom och för att medicinsk behandling ska ha bästa möjliga effekt1-3. Undernäring och ett försämrat nutritionsstatus under sjukhusvistelsen är ett vanligt förekommande problem hos barn som är inlagda på sjukhus, men det är ofta inte tillräckligt uppmärksammat4. Undernäring som inte upptäcks eller lämnas utan åtgärd kan få allvarliga konsekvenser med personligt lidande och ökad vårdtyngd som följd2,3. På kort sikt kan barnet minska i vikt, få försämrad sårläkning och längre vårdtid. På längre sikt leder undernäring till att barnets tillväxt påverkas negativt och att den kognitiva utvecklingen kan försenas5,6.

European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) har uppmärksammat behovet av nutritionsscreeningsinstrument för barn7. Screeninginstrument syftar till att identifiera sjukhusvårdade barn med risk för undernäring, som annars missas vid rutinundersökning och vars tillstånd/sjukdom kan förbättras genom kostintervention och nutritionsåtgärder. Det ger förutsättningar att identifiera risk för undernäring och genomföra adekvata nutritionsåtgärder.

Instrument för nutritionsscreening

I Nutricias ambition att bidra till bättre vård och nutritionsbehandling för barn med risk för undernäring och dålig tillväxt på grund av sjukdom och behandling, samarbetar vi med hälso- och sjukvården för att optimera nutritionsomhändertagandet. Genom åren har Nutricia drivit arbetet med översättning av 3 olika screeninginstrument, för att stödja implementeringen av nutritionsscreening för barn och ungdomar:

  • STRONGkids – för barn som vårdas inneliggande på sjukhus
  • FNST – för barn med cerebral pares
  • PNST – för barn med ADHD och nutritionsproblem

 

 

 

Strongkids

STRONGkids, Screening Tool for Risk of Impaired Nutritional Status and Growth, är ett kliniskt validerat screeninginstrumentför att identifiera risk för dålig nutritionsstatus hos sjuka barn, från 1 månad till 18 års ålder8-10. Instrument är utarbetat i Holland och översatt till flera olika språk.
En svensk översättning av Strongkids togs fram med stöd av Nutricia 2015, efter godkännande och i samråd med upphovsmännen Dr Hulst och Dr Joosten. Instrumentet uppdaterades i en andra upplaga 2022, i samråd med svenska kliniska experter inom pediatrisk nutrition.

I dagsläget omfattar Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring inte barn och ungdomar11. I avsaknad av nationell samordning och styrning har initiativ till riktlinjer och rutinmässig nutritionsscreening tagits på regional eller lokal nivå12,13. STRONGkids implementeras och används i flera delar av landet:

  • Region Skåne
  • Region Stockholm
  • Region Gotland
  • Akademiska Barnsjukhuset, Uppsala
  • Skaraborgs sjukhus, Skövde
  • Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås

Relaterad läsning

Nutritionsscreening

Här kan du läsa mer om arbetet med nutritionsscreening med Strongkids vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Läs mer

Referenser
  1. Vårdhandboken (2021) Vård och behandling: Nutrition. Översikt – Vårdhandboken (vardhandboken.se)
  2. Att förebygga och behandla undernäring (socialstyrelsen.se) Stockholm: Socialstyrelsen; april 2020.
  3. Sobokta L. Basics in Clinical Nutrition. 5th ed. Prague: Galen; 2019
  4. Mehta N, et al. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 2013;37(4):460-81.
  5. Hecht C, et al. Clinical nutrition. 2015;34(1):53-9.
  6. Abdelhadi RA, et al. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 2016;40(5): 623–35.
  7. Agostoni C, et al Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2005;41(1):8–11.
  8. Joosten K, et al. Arch Dis Child. 2010;95(2):141-5.
  9. Hulst JM, et al. Clin Nutr. 2010;29(1):106-111.
  10. Joosten K, et al. Clinical Nutrition. 2014;33(1):1-5.
  11. SOSFS 2014:10 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring. Stockholm: Socialstyrelsen
  12. Andersson I, Silva da Cruz J. Diagnostisering och screening av undernäring hos barn: Några dietisters reflektioner och erfarenheter. Uppsala universitet, 2021
  13. Regional riktlinje för prevention och behandling av undernäring hos barn och ungdomar inom slutenvården. Region Skåne; mars 2019