Nutilis Clear
Nutilis Clear är ett amylasresistent och lättlösligt förtjockningsmedel baserat på xantangummi som kan tillsättas både mat och dryck, utan att förändra smak, lukt eller färg.
Nutilis Clear är ett amylasresistent och lättlösligt förtjockningsmedel baserat på xantangummi som kan tillsättas både mat och dryck, utan att förändra smak, lukt eller färg. Nutilis Clear är enkel att använda samt underlättar och gör hela sväljprocessen säkrare vid t ex medfödda tugg- och sväljsvårigheter, stroke, neurologiska sjukdomar eller vid åldersförändringar. 1, 2
Nutilis Clear har amylasresistenta egenskaper för att skydda mot amylaspåverkan och för att säkerställa en säkrare sväljning genom att upprätthålla korrekt konsistens genom hela sväljprocessen.3
Indikation
Amylasresistent pulverbaserat förtjockningsmedel för kostbehandling av patienter med dysfagi.
Dosering
Enligt ordination från dietist eller läkare. Se produktfaktablad för mer utförliga instruktioner.
Kontraindikationer
Nutilis Clear förtjockar drycken eller maten på några minuter. Kan tillsättas kalla och varma drycker, soppor, puréer eller kompletterande i matlagning. Låt varma vätskor svalna något innan du tillsätter Nutilis Clear. Förtjockad mat kan frysas, tinas och värmas utan att strukturen förändras. Nutilis Clear förändrar inte smak, lukt, färg eller ljusstyrka. Följ anvisningarna på etiketten. Använd endast den medföljande skopan som finns i förpackningen. Nutilis Clear är inte lämpligt för barn under 3 år.
Amylasresistens
Nutilis Clear har amylasresistenta egenskaper som gör sväljprocessen för patienter med dysfagi säkrare. 1, 2, 3 Förtjockningsmedel baserade på stärkelse kan brytas ner av enzymet amylas i munhålans saliv. När enzymet bryter ner stärkelsen i den förtjockade konsistensen blir den åter tunnflytande och kan orsaka att patienten sväljer fel. Nutilis Clear som är amylasresistent, bryts inte ner av munhålans enzym utan behåller sin förtjockade konsistens genom hela sväljprocessen.
Tillredning
Se och ladda ner instruktioner för tillredning nedan.
Hållbarhet och förvaring
Oöppnad burk förvaras på en torr plats, vid normal rumstemperatur ( 5-25˚C). Frys inte. Öppnad behållare försluts väl och förbrukas inom inom en månad. Bäst-före-datum markerat på förpackningen.
Förvaring
Oöppnad burk förvaras torrt i normal rumstemperatur. Förvara ej i kylskåp.
Smaker
Neutral
Viktigt
Livsmedel för speciella medicinska ändamål och används under medicinsk övervakning.
Nutricias L-märkta produkter
Nutilis Clear tillredning
1. Tvätta händerna, använd endast rena köksredskap.
2. Tillsätt önskad mängd pulver i glas eller skål. Öka långsamt mängden
vätska under ständig omrörning. Blanda tills pulvret är helt upplöst.
3. För att undvika luftbubblor, sluta blanda när pulvret är upplöst.
4. Använd samma mängd pulver för kalla och varma drycker.
5. Använd förtjockad dryck eller mat inom 2 timmar.
Beställningsinformation
Nutilis kan köpas på apotek men kan förekomma som beställningsvara. Vårdenheter kan beställa direkt www.nutriciadirekt.se/order Tel: 08-24 15 30. E-post: order.amnse@danone.com
Nutilis Clear
Best. nummer: 90 05 32
Förpackning: 175 g
Relaterade produkter
Nutilis Complete Stage 1
För kostbehandling av sjukdomsrelaterad malnutrition för patienter med dysfagi och sväljsvårigheter. Komplett näringsdryck med trögflytande konsistens (definition enligt IDDSI ² nivå 3 för dryck).
Läs merNutilis Complete Stage 2
För kostbehandling av sjukdomsrelaterad malnutrition avsedd för patienter med dysfagi och sväljsvårigheter. Ett konsistensanpassat och energirikt kosttillägg i trögflytande konsistens av kräm (definition enligt IDDSI² nivå 3).
Läs merNutilis Fruit Stage 3
För kostbehandling av sjukdomsrelaterad malnutrition avsedd för patienter med dysfagi och sväljsvårigheter. Ett konsistensanpassat och energirikt kosttillägg i mycket trögflytande konsistens av pudding (definition enligt IDDSI² nivå 4).
Läs merReferenser
1. Bolivar-Prados M et al. Effect of a gum-based thickener on the safety of swallowing in patients with poststroke oropharyngeal dysphagia. Neurogastroenterol Motil. 2019 Aug 11:e13695.
2. Oudhuis L et al. Op043 the effect of human saliva on the consistency of drinks thickened with a new thickener for dysphagia patients compared to a standard food thickener. Clinical Nutrition Supplement.2011;1:18.
3. Vilardell N., Rofes L., Arreola V., et al. A Comparative Study Between Modified Starch and Xanthan Gum Thickeners in Post-Stroke Oropharyngeal Dysphagia. Dysphagia 2016; 31: 169-179.