Nya smaker

Fortimel Compact Protein vid smakförändringar

Upplever dina patienter smakförändringar eller sensoriska utmaningar?

Har du också hört dina patienter säga: “Maten smakar helt enkelt inte likadant längre”? Din patient kan uppleva smakförändringar eller sensoriska utmaningar på grund av sin behandling eller helt enkelt av hög ålder.

Att dina patienter inte skall gå ner i vikt när de är sjuka eller under återhämtning är ett känt faktum. Undernäring kan leda till sämre behandlingsresultat.

Dina patienter behöver DIG för att börja med näringsdrycker, och för att fortsätta med dem så länge som behövs.

 

Variera smaken för dina patienter

Att variera smaken på maten är viktigt när din patients smak äventyras. Vi introducerar de nya och uppfriskande smakerna “gurka lime” och “svalkande kokos” i Fortimel-sortimentet. De är utvecklade i samarbete med patienter med smakförändringar och sensoriska utmaningar.

Se film-presentation!

Fortimel Compact Protein vid smakförändringar finns i följande smaker:

Smak av gurka-lime

Innehåller komponenter från mentol som ger den kylande effekt som aktiverar trigeminussinnet. Kan vara ett bra alternativ för dålig smak i munnen – ger en fräsch känsla med mentol.

 

 

Läs mer!

 

Stark tropisk ingefära-smak

Innehåller värmande komponenter från chili, som aktiverar trigeminussinnet. Kan vara ett bra alternativ om maten verkar smaklös – ger en värmande, kryddig känsla med chili.

 

Läs mer!

Neutral

Är neutral för smaklökarna och luktsinnet och är därför ett bra alternativ vid överkänslighet mot lukt, då det inte tillför ytterligare stimuli – Även ett bra alternativ för metallisk smak i munnen.

Läs mer!

Svalkande kokossmak

Innehåller komponenter från mentol som ger den kylande effekt som aktiverar trigeminussinnet. Kan vara ett bra alternativ för dålig smak i munnen – ger en fräsch känsla med mentol.

 

 

Läs mer!

Svalkande röd fruktsmak

Innehåller komponenter från mentol som ger den kylande effekt som aktiverar trigeminussinnet. Kan vara ett bra alternativ för dålig smak i munnen – ger en fräsch känsla med mentol.

 

Läs mer!

Smakförändringar hos äldre

När dina patienter når en viss ålder blir smakförändringar en verklighet. Mat smakar inte detsamma eftersom smaklökarna börjar minska och de som finns kvar minskar i storlek. Denna utveckling börjar mellan 40–50 års ålder och efter 60 kan det vara svårt att göra skillnad mellan söt, salt, sur och besk mat.

70% av patienter med cancer upplever smakförändringar

Prevalensen av lukt och smakförändringar är speciellt hög hos cancerpatienter.2 Smakförändringar och sensoriska utmaningar kan leda till undernäring och sämre behandlingsresultat3, men behandling skall inte avgöras av smak.

Fortfarande inte övertygad? Utforska Fortimel

Användning av näringsdrycker på sjukhus och inom hemsjukvården har visat förbättrat energiintag, bättre viktstatus och ökade dagliga aktiviteter.4

Läs mer om Fortimel Compact Protein vid smakförändringar!

Referenser
  1. Ogawa T et al. Journal of Oral Rehabilitation 2017 44; 626–635
  2. Spott en et al. 2017 Subjecti ve and objecti ve taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 28: 969–984, 2017.
  3. Boltong A, Keast R, Aranda S. Experiences and consequences of altered taste, fl avour and food hedonics during chemotherapy treatment. Support Care Cancer 2012; 20(11): 2765–2774.
  4. Stratton R, et al. Disease-related malnutrition: an evidence based approach to treatment. The American Journal og Clinical Nutrition 2004;79(6):1128-1129